Biografie


Aurelia Chişu Cosma, pictor, doctor în arte plastice și decorative, s-a născut pe 10 martie în Ciceu-Mihăieşti, judeţul Bistriţa-Năsăud, fiind unica fiică a cunoscutului sculptor Pietrar Augustin Cosma.

Studii: Univ. Babes-Bolyai Cluj-Napoca, Licență în Psihologie (1972), Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca (2011).

Am început să pictez și să confecționez diferite lucruri de mână sau de vestimentație încă din fragedă copilărie, avându-le ca model pe mama și pe bunica mea, care erau neîntrecute creatoare de artă populară și decorativă. În școala generală și în liceu, profesorii care mi-au îndrumat pașii m-au îndemnat să urmez calea artelor. Mi-ar fi plăcut foarte mult ca de la început să urmez artele sau arhitectura, îmbinând foarte mult frumusețea liniilor și a formelor cu poezia imaginilor și a culorilor, dar în acea perioadă - când totul era comandat politic, existau doar două-trei locuri pe specialități, adesea rezervate, iar perspectiva artistului era foarte limitată, puteai ajunge doar un simplu executant de cuburi și pancarde comuniste fără personalitate. Așa că am hotărât să cercetez “poezia abisurilor sufletești” și să studiez enigmele personalității și m-am înscris la facultatea de psihologie.

Fiind pasionată pentru tot ceea ce este frumos, am avut totuși șansa ca în timpul meu liber să studiez, să observ și să mă exersez alături de mari vizionari ai pastei colorate: Aurel Ciupe, Ion Sima, Puiu Nebert, Ștefan Boca, Gavril Gavrilaș - artiști care mi-au îngăduit să fac studii cu ei, să patrund în subtilitățile și tainele cele mai adânci ale meseriei. Mai târziu, la cursurile Școlii de Artă a Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, am reușit să aprofundez și să sistematizez cunoașterea artei românești și a celei universale, pe care am cercetat-o stăruitor în muzee și colecții.

Înființarea în anul 1992 a galeriei Unic-Art, m-a pus în legătura cu numeroși colecționari, artiști consacrați și amatori, cu rafinați iubitori de artă, care cu toții m-au ajutat să ințeleg și să simt mai bine valoarea și subtilitățile artei.